margot_wallström_invigning

Och så var vi igång på riktigt. Den 20 mars 2019 gick startskottet för 100 samtal, vilket är en del av Sveriges Museers stora demokratisatsning som vi fått stöd av Postkodlotteriet ör att genomföra.

Den sena eftermiddagen spenderades i Historiska museets Barockhall. Inledde gjorde Sveriges Museers ordförande och tillika statens historiska museers överintendent Maria Jansén med ett tal som handlade om museer, historia och det demokratiska samtalet.

Dåvarande utrikesminister Margot Wallström fortsatte med en spaning som satt Sverige som demokrati i en internationell och aktuell kontext. Sedan tog det första samtalet vid. Deltog gjorde Björn Hedensjö (psykolog), Zaynab Ouahabi (retoriker), Brit Stakston (expert digitalisering) samt Hans Ruin (filosof). Deras uppgift var att tillsammans, utifrån deras olika perspektiv och erfarenheter, ta fram en lista på ungefär tio viktiga förutsättningar eller punkter för att ett samtal ska kunna genomföras om vår tids stora och svåra frågor –  även när man inte är överens.

Många intressanta aspekter kom upp i deras diskussion, så även om det inte blev en färdig lista som de kunde presentera på plats för oss som närvarande har vi nu ett mycket bra material att arbeta vidare med.

Nästa steg inom ramen för 100 samtal är arbeta fram en samtalsmetod för kommande 99 samtal. Detta arbete sker nu för fullt inför att metoden skatestas för första gången redan under museernas vårmöte i Östersund den 10 april. Så håll utkik här på webbsidan, och i våra sociala mediekanaler så berättar vi snart mer om vilka som ska delta i samtalet samt hur ni ska gå tillväga om ni vill vara publik.

Sofia Embrén