Sveriges museer rollup framför en orange vägg

100 viktiga samtal hos museerna

Här samlar vi verktygen för att museer runt om i hela Sverige ska kunna vara med och anordna ett eller flera av de 100 samtal som ska gå till historien.

På IKEA Museum i Älmhult gick startskottet för den i dubbel bemärkelse, historiska samtalsturnén runt Sverige. IKEA Museum har också utvecklat den scenografi som står i centrum för de publika samtalen. Den finns i liten och stor version, på bilden syns den stora versionen. Efter varje samtal packas scenografin ner för transport vidare till nästa museum, för ett nytt samtal med målet att skapa en tydligare länk mellan historien, samtiden och framtiden. Turnén pågår fram till 26 september 2021. Det är då 100 år sedan kvinnor fick rösta för första gången.

Nordiska museet samlar

Alla samtal, både de som sker live på museer och i poddstudio, sparas i samarbete med Nordiska museet i Stockholm. De blir där en del av deras digitala samlingar inom uppdraget att dokumentera samtiden för framtiden. Målet är att teckna en ögonblicksbild av Sverige 100 år efter att allmän och lika rösträtt infördes.

Vill ditt museum ordna ett samtal?

För att så många museer som möjligt själv ska kunna anordna ett eller flera av de 100 samtalen har vi samlat ihop ett antal verktyg som kan vara till hjälp i en resursbank. Det finns bland annat marknadsföringsmaterial och förslag på frågeställningar att inspireras av för planering av samtalen.

Lyssna på alla samtalen

Välkommen att lyssna på samtalen som arrangerats av oss på Sveriges Museer och runt om i landet ordnade av museer. Vissa har skett inför en publik, andra bakom lyckta studiodörrar. Förutom här hittar du dem där poddar finns. Vi önskar alla en lärorik och tankeväckande lyssning!

Ett av problemen är att vi har uppfattningen om Sverige som homogent, att vi är ett folk, ett språk och en kultur. Men allt det där har ju förändrats...

Ingrid Inga, ordförande i Sametingets kulturnämnd i ett av de 100 samtalen